Slovenské zemědělství a potravinářství umí prosperovat i bez soběstačnosti.
Slovenské zemědělství a potravinářství umí prosperovat i bez soběstačnosti. Tvrdí to v závěrech své nové publikace „Slovenské zemědělství potřebuje více než jen soběstačnost“ INESS – Institut ekonomických a společenských analýz.
„Potravinová soběstačnost je velmi často zmiňovaná jako pojem, který dokáže pomoci Slovenské zemědělství a potravinářství. Slouží však často jako záminka pro debatu o konkrétnějších reformách, které dokáží sektor posunout vpřed,“ řekla v úterý na setkání s novináři analytička INESS Monika Budzák, autorka publikace .
Klíč ke konkurenceschopnosti
Navíc se podle jejích slov velmi často pod rouškou soběstačnosti přijaly zákony, které výrazně poškozovaly podnikatelské prostředí a na které upozornila i Evropská komise. „Například, že znevýhodňují zahraničních výrobců a deformují podnikatelské prostředí,“ poznamenala.
Podle publikace příklady z jiných zemí ukazují, že spolehlivá dodávka zdravých potravin od produktivních a konkurenceschopných domácích firem je výsledkem investic a inovací.
Vzdělaná pracovní síla, volný příliv know-how a investic a neposlední řadě specializace jsou podle INESS klíčem k tomu, aby byly slovenské podniky a produkty konkurenceschopné a splnily kvalitativní nároky domácích a zahraničních spotřebitelů.
„Moderní zemědělství se podobá více automobilu se sofistikovanými stroji, inženýry a skladovacími halami jako na zastaralé družstvo, které bylo poslední nadějí pro málo kvalifikovaná pracovní síly,“ uvádí institut v publikaci.
Už dnes podle INESS na Slovensku existují pozitivní příklady ze sektoru, které jsou úspěšné díky svému podnikatelskému odhodlání. V potravinářství vzniklo díky otevřenosti a mezinárodní spolupráci několik významných zaměstnavatelů.
podpora podnikání
Důležitější než dotační schémata a politické strategie je podle institutu podnikatelské odhodlání. Cestou, jak ho podpořit, je zjednodušit podmínky podnikání.
„Farmáři a potravináři by měly v první řadě zabývat svým podnikáním, ne byrokracií,“ uvedl institut INESS v publikaci o zemědělství a potravinářství.
Nové nápady podle INESS potřebují půdu na realizaci – investice do uspořádání mimořádně rozdrobeného pozemkového vlastnictví vytvoří transparentnější prostředí i pro farmáře. „Tyto konkrétní reformy by neměly redukovat na pojem soběstačnost,“ upozornil institut.
„Všichni si přejeme více Slovenské potravin, které budou zdravé a cenově dostupné. Chceme vidět více konkurenceschopných firem, jejichž produktivita a dobré jméno zaručují kvalitu. Pro tento vysněný stav potřebuje sektor zemědělství a potravinářství více než jen soběstačnost. Potřebuje konkrétní reformní závazky, které vytvoří prostor pro spolupráci, ne izolaci, „uzavřel v publikaci institut INESS.